Nädal 8. IT proff...?

Selle nädala ülesandeks on profileerida 2017. aasta eeldatavat Eesti IT profi. Professionaalsus on www.keeleveeb.ee määratluse kohaselt kitsamas mõistes kutseoskus ning argi mõistes ka meisterlikus. Laiemas mõistes tähendab ka seda, et „meister“ suudab oma oskused ja teadmised nö „kohale viia“, ehk sarnaselt ajaloolisele „meistrid-sellid-õpipoisid“ jaotusele ka teisi juhendada.

Kui mõnekümne aasta  tagusel ajal omistati sageli patsiga tegelastele introvertset natuuri, siis tänase IT profi puhul peetakse erialaste teadmiste ja oskuste kõrval väga oluliseks ka distsipliini üleseid teadmisi ning isikuomadusi. Üsna tavaline on, et vallatakse mitut võõrkeelt, majanduse ja juriidika põhitõdesid, ollakse hea suhtleja ja esineja, ning osatakse oma teadmisi edasi anda. Tehnilise kompetentsi kõrval peetakse väga tähtsaks ka selliseid isikuomadusi nagu kohanemis- ja analüüsivõime, planeerimisoskus, hea eneseväljendusoskus, huvi täiendada pidevald oma teadmisi ja oskusi vms.

Muutuste põhjusi tuleks otsida praegusest ühiskonnast, kus maailm järjest enam digitaliseerib. Loomulikult on määravaks ka evolutsioon. Meil on peale tulnud uus põlvkond noori, kes on maast madalast kasvanud üles koos arvutimaailmaga ning läbi praktilise kasutuse omavad väga häid baasteadmisi IT valdkonnast.

Kui varasemalt tootis iga ettevõte iseseisvalt toimivaid tarkvaralahendusi, siis täna on erinevate süsteemide omavaheline liidestumine ning andmevahetus täiesti igapäevane nähtus. See aga tähendab suuremat vajadust suhelda erinevate osapooltega, olla avatud ning omada teadmisi erinevatest valdkondadest. Hariduse omandamine on küll eelduseks, aga diplom veel ei tee kellestki proffi. Palju olulisem on suutlikkus kasutada oma oskusi ja teadmisi, mis tagab oma tegevusalas tulemusliku toimimise. Heaks näiteks on iseõppijad, kes on saavutanud oma pädevuse ilma diplomita.

Kuna IT maailm on pidevas muutumises, siis ka tänased IT profiks olemiseks vajalikud eeldused, omadused ja oskused on kehtivad nüüd ja praegu ning homme kehtivad juba uued kriteeriumid.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 4. Info- ja võrguühiskond

Uus meedia (nr 3)

Nädal 15. Eetika ja IT