Nädal 13. Teistmoodi IT

Selle nädala ülesandeks on kirjeldada üht enda jaoks kõige uudsemat tugilahendust.

Antud teemaga seonduvalt vaatasin kursusekaaslase soovitusel Youtube’st  saadet „Tehnika TV“, kus oli intervjuu Jakob Rosinaga. Jakobi ellusuhtumine ja oskus pimedana suhelda maailmaga oli muljetavaldav ning väga inspireeriv. Jakobist ajendatuna valisin oma tugilahenduseks välja reljeefsetel punktikombinatsioonidel põhineva sõrmedega loetava punktkirja ehk Braille kirja punktkirjasüsteemi tänapäevased IT lahendused.

Ilmselt me kõik oleme näinud ja vähesel määral ka puutunud kokku näiteks ravimikarpidel või lifti nupustikul oleva punktkirjaga, millel on tegelikult väga pikk ajalugu. Üle kahesaja aasta tagasi lõi toona vaid kuueteist aastane ja pime prantslane Louis Braille pimedana punktkirja süsteemi. Kaasajal on Braille’i süsteemile loodud riist- ja tarkvaralisi lahendusi, mis võimaldavad pimedatel suhelda maailmaga ning hankida infot. Punktkirjaga on võimalik tähistada kuni 64 erinevat märki, ning keeleti võivad need märgid ka erineda.  Lisaks häälikutele on punktkirjaga võimalik tähistada ka numbreid, häälikuühendeid, noote, keemia sümboleid jpm.

Jakob tõestas oma intervjuus, et puudest tingituna ei pea pimedate suhtlusvõimalus maailmaga ilmtingimata olema piiratud. Ühendades omavahel punktkirja ja kõnesüntesaatori võimaldavad need tal kasutada arvuteid ja nutiseadmeid samamoodi nagu seda teevad nägijad. Kõige selle juures hämmastas mind Jakobi süsteemide kasutuse kiirus ja vilumus, mille saavutamine nõuab nägijatest arvutikasutajatel suurt pingutust. Kui ühe süsteemi tehniline lahendus on piiratud, siis Jakob suudab kiirelt ümber orienteeruda, ning kasutada lõpplahenduse saavutamiseks alternatiivseid lahendusi, näiteks kasutada erinevate keelte kõnesüntesaatoreid.


Jakobi näide tõestab, et meil nägijatel on puuetega inimestelt väga palju õppida. Jakobi edu põhineb sihikindlal tegevusel ja ka kindlasti tahtel. Seetõttu tuleks meil heita kõrvale oma eelarvamused ning leida üles erinevate maailmade ühisosad. Tänan Jakobit, et ta aitas mul jõuda selle teadmiseni.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 4. Info- ja võrguühiskond

Uus meedia (nr 3)

Nädal 15. Eetika ja IT